Ako sa pripraviť na cestovanie s deťmi

Ak máte doma niekoľkoročných malých parťakov, zaiste ste už spolu cestovali a na základe vašich zážitkov vychytali muchy prameniace z ich nespočetných potrieb a želaní. Iné je to v prípade, že sa na rodinnú dovolenku alebo výlet chystáte po prvý raz a hneď s novým členom vášho rodinného gangu. Vtedy sa potrebujete vyzbrojiť pevnými nervami a dobrým plánom. Inak vás čaká niekoľko nemilých prekvapení, ktoré vás môžu od cestovania s vašimi malými pokladmi odradiť na viacero sezón.

 

Hlavné pravidlo úspechu – dobrý plán

Každé dieťa je iné. Niektoré má pevne stanovený režim dňa, iné vie spať len v kočíku a ďalšie potrebuje pre svoju spokojnosť výlučne iba prítomnosť mamy. Cestovanie a aktivity, ktoré sa vymykajú bežnému štandardu, však vedia detské hlavičky poriadne potrápiť. Deti totiž od narodenia vyhľadávajú istotu a bezpečie, čo im dodávajú najmä známe tváre, domáce prostredie a rovnaký sled denných udalostí, medzi ktoré zaiste nepatrí niekoľkohodinová cesta autom či iným dopravným prostriedkom do neznáma. Preto si treba pred samotným odchodom z domu vypracovať vhodný harmonogram a plán cesty. Ak nie ste viazaní odletom, či iným pevným časom príchodu do cieľovej destinácie, vydajte sa za vašim rodinným dobrodružstvom približne v čase, keď by malo dieťatko spať. Z vlastnej skúsenosti však viem, že sa to nedá dokonalo zladiť, ak máte doma detí viac s rozličným režimom. Vtedy je najrozumnejšie riadiť sa biologickými hodinami toho najmladšieho. Predsa len počas cesty autom nie je nič horšie ako nervózne, nevyspaté batoľa.

Pripravte si jedlo, hry aj náhradné oblečenie

Po premyslení časového harmonogramu prichádza na rad balenie. Pobaliť deti je jedna veľká odysea a v predcestovnom zhone sa vám môže ľahko stať, že na niečo zabudnete. Preto by ste ani v tomto prípade nemali podceniť plánovanie. V prvom rade nezabudnite dostatočné množstvo vody, jedla, pochutín a hygienické obrúsky spolu s plienkami a ochrannými krémami. Na škodu určite nebudú ani antibakteriálne gély a nočník. Nikdy totiž neviete, čo sa počas cesty stane a kedy vášmu drobcovi preblysne hlavou, že musí na toaletu práve tu a teraz.

Dlhé cesty si vyžadujú aj premyslené aktivity na skrátenie neposedného detského času. Na to sú ako stvorené hovorené rozprávky na prenosných diskoch, rozprávkové knižky či leporelá s hádankami a riekankami. Staršie deti zabaví i hra na poznávacie alebo cestné značky. Menšie zas určite ocenia gorálky a šnúrky, ktoré budú môcť donekonečna prevracať zo strany na stranu.

No a do zoznamu si bez pochýb napíšte i náhradné oblečenie. A to nielen pre deti, ale aj pre vás. Verte mi, že čisté tričko oceníte či cestujete k moru alebo len na krátky výlet do ZOO. Deti sa totiž vedia rýchlo zašpiniť a zvyšky čokolády, lízanky alebo zmrzliny často končia aj na maminom oblečení. A už len pre ten pocit, že ste po sto rokoch v civilizácii, si zaslúžite vyzerať a cítiť sa ako človek.

Môže sa to pokaziť

Na záver ešte jedna rada nad zlato. Mne ju pred mojou prvým výletom so staršou dcérou nikto nedal a preplakaná dvojhodinová cesta autom na víkendový pobyt sa podpísala pod mojou i mužovou pokazenou náladou. Takže najdôležitejším pravidlom pri cestovaní s deťmi  je, aby ste rátali so skutočnosťou, že aj napriek dobrému plánu vám vaše malé ratolesti v aute nemusia zaspať a môžu byť po celý čas mrzuté a urevané. Tiež musíte rátať s nepredvídateľnými okolnosťami ako sú kolóny  alebo náhle nevoľnosti vašich detičiek a vy tak strávite polovičku cesty na pumpách a odpočívadlách. Deti sú nevyspytateľné a preto, ak si chcete zachovať aspoň aký taký pôžitok z nastávajúcich letných dobrodružstiev, obrňte sa silnou dávkou entuziazmu a nervov. Napriek tomu sa však snažte užiť si túto kapitolu života plnými dúškami. Deti rýchlo rastú a všetky vaše spoločné zážitky sa zapíšu vo vašich pamätiach ako nezabudnuteľné momenty, na ktoré budete vždy radi spomínať. A nebojte sa, to že deti v aute vyvádzajú je prirodzené, deje sa to všetkým a nakoniec sme to všetci v relatívnom zdraví prežili.