Čo robiť, aby dieťa chcelo spať vo vlastnej posteli

Počas obdobia dojčenia mnohí rodičia umiestnia postieľku pre dieťatko do spálne, bábätko často spáva priamo v ich posteli. Mamičky si tak ušetria pravidelné nočné vstávanie na dojčenie, čo im umožní lepšie si odpočinúť. U každého dieťaťa však príde čas, kedy by už malo spať vo svojej izbe. Ako mu pomôcť prekonať toto obdobie?

Kedy je ten najvhodnejší čas?

O čase, kedy začne dieťatko spávať vo vlastnej izbe, rozhodne rodič. Najvhodnejším obdobím je vek od 1,5 do 3 rokov. Čas na túto veľkú zmenu naplánujte vopred tak, aby dieťa zároveň nebolo vystavené aj iným zmenám ako, napríklad, nástup do škôlky. Ak zároveň čakáte druhé bábätko, je potrebné urobiť tak ideálne niekoľko mesiacov pred jeho narodením, aby si dieťa navyklo na novú izbu skôr, ako sa narodí.

Spoločné hry v detskej izbe

Detská izba by mala byť pre vaše dieťa známym prostredím. Počas dňa sa v nej môžete spolu hrať, prizvať ho môžete aj k jej zariaďovaniu. V detskej izbe by nemal chýbať praktický nábytok a posteľ s pohodlným matracom, ktorý zaistí kvalitný spánok. Dekorácie, nočnú lampu alebo iné drobnosti môžete vyberať spolu. Spolu môžete nakúpiť tiež posteľné obliečky. Keď si ich samé vyberie, o to radšej sa bude do nich ukladať na spánok.

Postelne obliečky

Začnite spánkom popoludní

Prvýkrát by dieťa malo spať vo svojej novej posteli popoludní, keď je vonku ešte svetlo. Pri prebudení na novom mieste sa tak ľahšie zorientuje. Aby ste mu pomohli, dajte mu do postieľky obľúbeného maznáčika.

Dôležité rituály

Deti potrebujú pravidelnú rutinu, ktorá ich nielen učí hygienickým návykom a disciplíne. Dodáva im tiež pocit bezpečia. Preto, keď budete chcieť dieťatko uložiť do novej postele aj večer, dodržiavajte tú istú následnosť činností ako obyčajne. Čítavate si večer rozprávky? Prisadnite si k nemu tak, ako to robievate po iné dni. Po skončení ho uložte a odíďte z miestnosti.

Ak sa po chvíli dieťa rozplače, vráťte sa a vysvetlite mu, že ste s ním stále doma. Niektoré deti sa boja tmy, v takom prípade je riešením nočná lampa, ktorú počas zaspávania necháte zapnutú. Ak to nepomôže, sľúbte mu, že sa o chvíľu prídete za ním pozrieť a nechajte mu otvorené dvere. Vráťte sa približne o 10 minút. Tento čas postupne predlžujte.

Buďte vytrvalí

Deti sa v noci často zobudia a prídu za rodičmi. V takom prípade si ho pritúľte, no nenechávajte spať s vami. Lepšie urobíte, ak vstanete a pôjdete ho uložiť znovu do jeho izby. Nezabudnite si všímať aj jeho úspechy. Ak prespí v detskej izbe celú noc, pochváľte ho. O spaní vo vlastnej izbe môžete hovoriť tiež cez deň a pochváľte ho aj pred oteckom.

dieťa spí vo vlastnej posteli