Máte doma chlapca? Poradíme vám, ako ho vychovávať

Chlapci majú viac energie, menej rozprávajú a často sú športovo založení. Pre matky môže byť však ich výchova viac náročná jednoducho preto, že prirodzene viac rozumejú dievčatám. Ako sa popasovať s niektorými rozdielmi a porozumieť vášmu synovi?

Čo spôsobuje testosterón

Mužský hormón testosterón sa vylučuje už v maternici, až do veku okolo štyroch rokov je však jeho produkcia nižšia. Po dosiahnutí tohto veku sa zdvojnásobuje a chlapci začínajú vyžadovať viac fyzickej aktivity.

Pre ženu môže byť v tomto období o niečo náročnejšie „udržať krok“ so svojím synom. Aby ste mu stačili, skúste si aktivity počas dňa vhodne naplánovať tak, aby sa malo vaše dieťa ako „vybúriť“. O to viac, že chlapci majú tiež približne o 30 % viac svalovej hmoty a viac červených krviniek. Ich neposednosť preto nemusí byť prejavom neposlušnosti. Tvorbu testosterónu pomôže každému chlapcovi zvládnuť dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Často si preto naplánujte hry na von.

Hry na von

A čo vzťah so synom?

Matka predstavuje pre syna ženský vzor, je tiež jeho veľkou láskou, ku ktorej sa bude vždy obracať. Pri výchove chlapca je však niekedy ťažké pokračovať v prejavoch náklonnosti tak, ako tomu bolo, kým bol ešte malým bábätkom.

Myslite na to, že aj chlapec potrebuje nežnosť a istotu toho, že ho ľúbite. I keď sa pôjde radšej zahrať s ockom futbal alebo si dajú poriadne do tela na bicykli, potrebuje, aby ste ho doma čakali s otvorenou náručou. Vaša nežnosť z neho iste neurobí žiadnu citlivku, práve naopak. Počas detstva aj dospievania potrebuje vaše dôkazy lásky. Ak patrí k typu osobnosti, ktorá nemá rada objatia a bozky, skúste niečo iné. Prejavom lásky je tiež rozhovor o jeho záujmoch, spoločná hra s Legom alebo inou obľúbenou hračkou.

Prečo chlapci menej rozprávajú?

Chlapci začínajú rozprávať o niečo neskôr ako dievčatá, sú tiež menej výreční. Je to preto, že ženy majú viac nervových spojení, ktoré sú venované reči. Rozvoj reči môžete však stimulovať. Pri spoločných aktivitách sa veľa rozprávajte. Pomáha tiež spoločné čítanie kníh už od útleho veku.

chlapci

Nepomáha tak, ako by ste chceli? 

Ak máte doma chlapca aj dievča, možno ste si všimli ešte jeden rozdiel. Ak vám pomáha vaša dcéra, môžete jej pokojne povedať: „Podaj mi, prosím, lyžicu a potom mi pomôžeš poukladať ovocie na koláč.“ Dievča si zapamätá obidva pokyny. Chlapec vám podá lyžicu a spokojne, že vám pekne pomohol, odcupká preč. Znamená to, že je nedôsledný? To vôbec nie!

Chlapci nedokážu robiť viac vecí naraz. Zatiaľ čo sa s dcérou výborne porozprávate, keď budete spolu upratovať hračky, so synom to nepôjde. Bude tak zabraný do ukladania autíčok, že vás, jednoducho, nebude vnímať. Rovnako je to aj s príkazmi.

Zapamätajte si: Chlapcovi jedávajte viac ako jeden pokyn. Nezapamätá si to. Aby ste si zbytočne nedrali hlasivky neustálym opakovaním, budete sa musieť naučiť zadávať naraz vždy len jednu úlohu. Na záver ho nezabudnite pochváliť a poďakovať za pomoc.