List Ježiškovi - Píšete list Ježiškovi?

Môj drahý Ježiško, pošepkám ti tíško, niečo čo v srdiečku mám... 

Ahojte deti! Výborný nápad napísať Ježiškovi.
List pre Ježiška nie je len spôsob, ako zistiť po čom vaše dieťa túži. Aj keď aj táto informácia je veľmi cenná a dôležitá. Ježiško by sa určite vo výbere darčeka nemal zmýliť.

list-jeziskovi-goldsun-A5

Písanie listu pre Ježiška je ale hlavným spúšťačom zázračných Vianoc. Formu listu si určite každé dieťa vyberie sebe tú najbližšiu. Len ako možnosti mu môžete ponúknuť napríklad: našu predlohu, ktorá sa dá obzvláštniť určite rôznym druhom listového papiera. V papiernictvách nájdete niekoľko desiatok „papierových“ možností. Ide to ale aj bez tlačenia. Dieťa si vie „listový papier“ určite vytvoriť aj samo z vlastných kresbičiek. Spraviť koláž, nakresliť obrázok, vystrihovačku, obkresliť vianočné koláčikové vykrajovačky. Malé šikovné ručičky vás určite niečím prekvapia a v neposlednom rade je to ich list.

1. Stiahni si list pre Ježiška
2.Vytlač si ho
3. Napíš, čo by si si rád/a našiel/a pod vianočným stromčekom
4. Nalep ho na okno

A ešte pre zaujímavosť trocha histórie - kde a ako to celé vzniklo?

Ak si okrem českej Popolušky radi pozriete aj americký vianočný film, určite viete, akú dôležitú úlohu zohráva postavička Santa Clausa

Postavička Santa Clausa pochádza zo začiatku 19. storočia, v roku 1823 dostal aj svoju vizuálnu podobu. V básni o Santa Clausovi, ktorú sprevádzala známa ilustrácia pána v červenom, sa písalo o jeho vianočnej úlohe - roznášaní darčekov noc pred 25. decembrom.

Čoskoro začali na adresu ilustrátora Thomasa Nasta prichádzať listy s vianočnými prianiami, avšak nie od detí. Písali ich rodičia, ktorí nezabudli dodať, či si ich potomkovia darčeky zaslúžia alebo nie. V roku 1871 si teda dal autor tú námahu a rozdelil kôpky listov na tie dobré a zlé. Ako sa ukázalo, listov od rodičov zlých detí bolo oveľa viac.

stromcek_deti_zdobia

Obľúbené písanie listov Ježiškovi sa k nám dostalo až v 90. rokoch prostredníctvom amerických rodinných filmov s vianočnou tematikou.
Možno si spomínate na obľúbenú komédiu Sám doma, kde malý Kevin v hneve vysloví na Štedrý večer prianie, aby jeho rodina zmizla, čo sa mu aj splní. A práve v tom spočíva myšlienka. Úprimne vyslovené priania adresované Ježiškovi sa predsa musia splniť.

Tohto nápadu sa začali chytať aj niektoré slovenské rodiny, kde deti napíšu začiatkom decembra list Ježiškovi. Písanie listov Ježiškovi je pekná tradícia, ktorá umožňuje obdarovať dieťa tým, po čom naozaj túži, a pripraviť mu malý vianočný zázrak. 
Okrem toho v nej však dieťa môže zhrnúť to, za čo Ježiškovi ďakuje, popremýšľať nad celým rokom, ktorý má za sebou a možno aj prisľúbiť, v čom sa chce v budúcom roku polepšiť. A taká detská úprimnosť je zas najkrajším darom pre rodičov.