Na čo všetko využívame vonné oleje do aróma difuzérov?

Čo by to bol za aróma difuzér bez esenciálnych olejov, však? Veď práve v tom tkvie podstata tohto novodobého zázraku. Aj keď, aromatické inhalácie boli základom „dýchacích cvičení“ mnohých dávnych kultúr. Vedeli ste o tom?  A vôbec ... viete, na čo všetko vám poslúžia naše malé esenciálne olejčeky? Dozviete sa nižšie.

So samotným aróma difuzérom vás nemusíme zoznamovať. Ten už poznáte veľmi dobre. Čo je ale potrebné rozobrať, sú praktické účinky vonných olejov do aróma difuzérov. Nie sú len na okrasu a príjemný vzduch v obývačke či kancelárii. Ich význam má hlbšie a praktické korene.

esencialne oleje golds

Esenciálne oleje ako overený ničiteľ baktérií

Vedeli ste, že éterické oleje majú vysoký antibakteriálny účinok? Niektoré z nich majú extra silnú schopnosť ničiť vírusy a baktérie v našich domovoch. Esenciálne oleje podporujú ochranný systém a môžu slúžiť aj ako prevencia voči ochoreniu. Konkrétne škoricová aróma je v tomto smere mimoriadne účinná. Zvlhčí vzduch, zabije baktérie a v zime dotvorí atmosféru Vianoc. Medzi ďalšie mimoriadne antibakteriálne esenciálne oleje patrí esencia borovice. Tá bude pre vás taktiež neoceniteľným kúzlom v predvianočnom období.

Vonné oleje použite nielen doma, ale aj v práci

Nie nadarmo sa esenciálne oleje do aróma difuzérov používajú v miestnostiach, kde sa zdržujeme väčšinu dňa. Niekto doma v obývačke, iní trávia celé dni v jednej kancelárii. V týchto priestoroch sa zhromažďuje veľké množstvo záporných iónov priamo z elektronických zariadení. Televízia, počítač, premietačka a iné. Veď to poznáte.

No a čo pozitívne vplýva na takto stresujúce prostredie? Okrem správneho aróma difuzéra ešte správnejší výber vonného oleja. Jedným z najlepších kandidátov na odbúranie stresujúceho prostredia a uvoľnenie mysle (a dýchacích ciest taktiež) je eukalyptus. Esenciálna vôňa eukalyptu okrem toho aj pozitívne vplýva na svalovú únavu, kašeľ či rôzne virózy. A s tými bojujeme počas celého roka. Nielen my, ale aj naše deti. Tak prečo nedopriať domácemu prostrediu trochu prírodných liečiv?

No a prečo využiť vonné oleje aj v práci? Tam ste totiž v plnom nasadení 8 hodín každý deň. Káv už bolo niekoľko a vy sa stále potrebujete plne koncentrovať na výkon. Kedysi sa na podporu koncentrácie používali práve rozmarínové kvapky. Dnes tomu nie je inak. Rozmarínová vôňa je to, čo potrebuje vaša myseľ na plné nasadenie. Okrem toho, znova vďaka kladným iónom z difuzéra vyrovnáte tie záporné z elektro signálov. Celkom dobré riešenie, čo poviete?

Inhalácia nemusí byť jediné využitie olejov

Z tohto všetkého vyplýva, že aromatické oleje sú vhodné jedine na použitie v aróma difuzéroch. Ale nie je to celkom tak! Oleje sú prispôsobené väčšiemu použitiu. Využívajú ich aj zákazníci, ktorí difuzér vôbec nepoužívajú.

Nikde nie je napísané, že esenciálny olej sa používa výhradne na inhalovanie. Na svoje si prídete aj počas dobrej masáže či pri relaxačnom kúpeli. Spôsobov využitia je viacero.

Vedeli ste, že esenciálny olej Myrrha pozitívne vplýva na popraskanú pokožku? A nielen tá. Na trhu je mnoho olejov, ktoré môžete použiť pre skvalitnenie účinkov masáže. Oleje sú od svojej podstaty mastné. A naša pokožka pripravená absorbovať liečivé tekutiny. Nie jeden masér by vám podobnú terapiu naordinoval na uvoľnenie svalstva, suchú pokožku, upokojenie priedušiek a podobne.

Aromatické oleje do kúpeľa

Nuž a čo by to bol za relax bez kvalitného kúpeľa? Čo je viac ako aromatické účinky eukalyptových bubliniek vo vani? Je to ako slasť pre dušu – kúpele v liečivých prameňoch. No ... aj takto sa dá vnímať večerný oddych. Ešte pohár kvalitného vínka a večer ako vyšitý.

Aromatický kúpeľ dnes nie je žiadna novinka. Stretávate sa s nm v každom relaxačnom zariadení. Vďaka esenciálnym olejom ušetríte pár eur navyše, keď nebudete za oddychom cestovať. Maximálne tak do kúpeľne. Napustite si vaňu a pridajte pár mililitrov vonných olejov.  Arómu pocítia nielen vaše priedušky, ale aj svaly. Skvelým príkladom je borovicový kúpeľ. Ešte naše staré mamy zvykli vyvárať vodu z borovicového ihličia. Posilňuje imunitu, napomáha tiež fyzickej regenerácii.

Ste pomerne aktívny športovec? Napustite si studenú vodu, zamiešajte trochu borovicovej esencie. Poctite okamžitú úľavu od prípadnej svalovice po náročnom tréningu. Možností je viac. Treba len skúšať, testovať a vymýšľať nové kombinácie. Sami zistíte, ktorý esenciálny olej vám pasuje najlepšie.