Ako predchádzať alergiám u detí

Vedeli ste, že ak je jeden z rodičov alergik, rastie aj riziko alergie u dieťaťa? Ešte vyššie je, ak sú alergikmi obaja rodičia. Ich vzniku sa však dá predchádzať. Ako? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

alergia

Čo je to alergia

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na látky, tzv. alergény. Zdravý imunitný systém by mal tolerovať neškodné látky, so škodlivými by si mal vedieť poradiť. Ak voči nim stratí toleranciu, dochádza k vzniku alergie. Tie často vznikajú už v rannom veku, kedy sú najčastejšou formou potravinové alergie.

Čo robiť, aby ste alergiám zabránili

Prevencia proti vzniku alergií u dieťatka začína už v tehotenstve. Matka by sa nemala držiavať v zafajčenom prostredí, mala by dbať o dostatok pohybu a zdravo sa stravovať. Ak ste vy alebo aj váš partner alergikmi, riziko ich vzniku u vášho dieťatka môžete eliminovať správnou výživou.

Počas prvých 6 mesiacov sa odporúča výlučné dojčenie, ak to nie je možné, pri zvýšenom riziku podávanie špeciálneho hypoalergénneho mlieka. Ak je matka alergička, mala by sa počas dojčenia vyhýbať alergénom aj ona. Dôležité je dodržať tiež správny postup zavádzania príkrmov. Pri alergizujúcich potravinách postupujte opatrne. Dbajte o dodržanie odporúčaných odstupov troch dní pri zavádzaní každej novej potraviny.

potraviny

Posilňovanie imunity u detí

Malé deti by sa mali zdržiavať v čistom prostredí, nie je vhodné, aby boli vystavené tabakovému dymu a nadmernej prašnosti. V domácnosti by sa malo často vetrať a zamerajte sa tiež na posilňovanie imunity. Imunita sa buduje pobytom na čerstvom vzduchu. Už s najmenšími bábätkami by ste preto mali chodiť von za každého počasia. Pobytu vonku primerane prispôsobte aj oblečenie pre deti. Výnimkou sú prechádzky s bábätkom pri silných mrazoch a počas obedňajších letných horúčav.

imunita