Ako sa pripraviť na príchod bábätka

Ak sa už vaše bruško pekne zaguľatilo, nastal ten správny čas na nákup výbavy pre bábätko. Čo všetko budete potrebovať na starostlivosť o vaše dieťatko počas prvých týždňov?

Zoznam do pôrodnice1

Nákupy oblečenia a doplnkov

Pred tým, ako sa vydáte nakupovať oblečenie, odporúčame vám pripraviť si zoznam toho, čo budete naozaj potrebovať. Nádherne naaranžované výklady obchodov plné roztomilých vecičiek dokážu zlákať k zbytočnému míňaniu na kúsky, ktoré napokon takmer nevyužijete. Keďže bábätká veľmi rýchlo rastú, z najmenšieho čísla 56 vám postačí:

  • niekoľko kusov body a dupačiek (podľa toho, ako často plánujete prať),
  • pyžamko,
  • jeden až dva svetríky,
  • bavlnená čiapočka.

Podľa ročného obdobia, kedy sa má bábätko narodiť, pridajte dvoje až troje ponožky, rukavice, overal alebo bundu a teplú čiapku. Na prechádzky v kočíku budete potrebovať tiež fusak a deku. Pre novorodencov odporúčame tiež zavinovačku, ktorá bábätku poskytne pocit bezpečia, aké malo u vás v brušku. Vyberte tiež niekoľko kusov oblečenia vo veľkosti 62. Vopred však počítajte s tým, že niečo vám prinesú aj vaši príbuzní a priatelia.

Vybava pre bábätko

Plienky a kozmetika pre bábätko aj všetko na kúpanie

Spočiatku počítajte s vyššou spotrebou plienok — budete ich musieť meniť, pravdepodobne, pred každým kŕmením. Aj keď už balenie naširoko nie je nutnosťou pre každé dieťatko, je dobré s touto alternatívou vopred počítať. Kúpte si preto aj niekoľko kusov látkových plienok. Využívať ich môžete tiež na ochranu vášho oblečenia po kŕmení, ako podložku na prebaľovanie a podobne.

Z kozmetiky vyberte krém alebo masť proti zapareninám, detské mydlo a telové mlieko alebo olej. V prvých dňoch sa vám zíde aj lieh a gáza na čistenie pupočnej rany. Na kúpanie vám odporúčame vybrať vaničku, k mnohým modelom sa dá vybrať praktický stojan. Nezabudnite na osušku, pri prebaľovaní a obliekaní bábätka oceníte podložku na prebaľovanie alebo prebaľovací pult.

Zoznam do pôrodnice

Autosedačka

Ak máte auto, budete potrebovať autosedačku, ktorá sa postará o bezpečné pripútanie dieťatka. Autosedačky pre bábätká sa vyrábajú v dvoch typoch. Zvoliť si môžete tzv. vajíčko, ktoré je určené deťom do 1 roka. Umiestňuje sa vždy proti smeru jazdy, buď na sedadlo spolujazdca (po vypnutí airbagu) alebo zadné sedadlo. Druhou možnosťou je model, ktorý vám bude slúžiť až do hmotnosti 18 kg. Tieto autosedačky majú novorodeneckú vložku, ktorú z nich neskôr vyberiete.

Na pokojné spinkanie

V prvých týždňoch bábätká väčšinu času prespia, dôležité je preto pripraviť im pohodlné miesto na spánok. Okrem detskej postieľky s kvalitným matracom vám bude veľkou pomocou aj detské ležadlo. Vyberajte taký model, ktorý sa dá kolísať, čo vám pomôže pri uspávaní. Nezabudnite na kvalitné detské posteľné obliečky z bavlny alebo iných prírodných materiálov.