Chceli by ste sa dostať po pôrode opäť do formy?

Tehotenstvo je čas, kedy sa ženské telo prispôsobí novej úlohe. Na viacerých partiách sa počas neho ukladajú tukové zásoby. Ak sa ich po pôrode chcete zbaviť, poradíme vám, ako na to zdravým spôsobom a bez jo-jo efektu.

cvicenie

Začnite pomaly

Bez ohľadu na vašu kondíciu sú tehotenstvo a pôrod na organizmus veľkou záťažou. Okrem zbavenia sa nadbytočných kilogramov by ste mali preto predovšetkým myslieť na jeho dostatočnú regeneráciu. Čas, ktorý bude na to potrebovať, závisí tiež od toho, či pôrod prebehol bez komplikácií. Minimálne počas šestonedelia by ste mali vašu snahu o chudnutie obmedziť na prechádzky s kočíkom. Množstvo pohybu budete mať iste aj doma, keď sa budete starať o bábätko a domácnosť.

Potrebujete dostatok živín

Základom chudnutia bude preto dostatočný príjem všetkých živín. Ak svoje bábätko dojčíte, budete ich potrebovať tiež na tvorbu materského mlieka. Po pôrode by ste sa mali vyvarovať akýchkoľvek redukčných diét, zamerajte sa radšej na zloženie vášho jedálneho lístka. Na vašom tanieri by mali byť zastúpené bielkoviny, cukry aj tuky. Z tukov siahnite po tých zdravších, ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny. Nezabudnite na vysoký obsah vitamínov a minerálov a dostatok tekutín. Z nich sú najvhodnejšie ovocné a zeleninové šťavy, čaj a voda.

Aby ste neprepadali návalom hladu, stravujte sa pravidelne, iste nevynechávajte hlavné jedlá. Ak je to možné, pokúste sa tiež mať dostatok odpočinku a spánku. Dlhodobé vyčerpanie môže zvyšovať chuť na kalorické potraviny.

vyziva

Chudnúť pomáha aj dojčenie

Materské mlieko obsahuje vitamíny, minerály, približne 4,4 % tuku a 7 % cukru. To všetko získava z vašej stravy, zároveň sa dojčením spracúvajú uložené tuky. Samotné dojčenie tým prispieva k tomu, aby ste získali naspäť svoju pôvodnú hmotnosť.

Postupné naberanie kondície

S aktívnym cvičením začnite najskôr po uplynutí šestonedelia. Na začiatok odporúčame menej náročné cviky na doma. Okrem prechádzok s kočíkom môžete vyskúšať cviky na panvové dno, bruško (ak ste rodili sekciou, brucho neposilňujte minimálne 4 mesiace po pôrode), stehná a zadok. Tehotenstvo dalo zabrať tiež chrbtu, posilňovať môžete aj prsné svaly.

Dôležité je, aby ste sa nezamerali len na problémové partie, ale precvičili celé telo. Záťaž pridávajte postupne, vhodné je ľahké fitness cvičenie, zo športov mimo domu vyskúšajte plávanie, beh a bicyklovanie. Posledné dve aktivity môžete absolvovať pravidelne aj s bábätkom. Budete potrebovať len kočík na behanie alebo vozík za bicykel, do ktorého môžete umiestniť aj dieťa, ktoré ešte nevie samostatne sedieť.

cviky