Ako sa popasovať so spánkovou regresiou

Určite to poznáte. Z pôrodnice si domov prinesiete ukážkové bábätko, ktorému k spánku stačí plné bruško a suchá plienka. Samy nemôžete uveriť, že práve vaše dieťa sa vyhlo všetkým hrôzostrašným príbehom o tom, ako malé detičky buntošia celú noc. Až jedného dňa sa všetko pokazí. Z malého spiaceho anjelika je zrazu uplakané klbko nervov, ktoré sa budí každú pol hodinu nielen vo dne, ale aj v noci. Je teda možné, že do vašej detskej izby zavítala spánková regresia.

Kde sa vzala regresia?

Regresia sama o sebe znamená úpadok. V spojení so spánkom teda ide o zmenu alebo pokles potreby spania u vášho malého bábätka. Neznamená to však, že dieťatko od teraz potrebuje spať menej a počas dňa mu k spokojnosti stačia krátke „tridsaťminútovky“. Ak sa momentálne nachádzate v tomto štádiu vývoja svojho bábätka, určite vnútorne pociťujete, že krátke spánky vášho drobca nenapĺňajú a počas bdenia je viac uplakaný a nervózny ako obvykle. Maminy si tento stav veľakrát spájajú s príchodom prvých zúbkov, no skutočná príčina je zakopaná niekde inde. Zmeny spánku bábätka sa totiž dejú paralelne s vývojom jeho mozgu a psychomotorických schopností.

Kedy prichádza spánková regresia

V prvých dvoch rokoch života zažije bábätko niekoľko spánkových regresií. Prvá prichádza spravidla medzi tretím až šiestym mesiacom života. Je to individuálne a každé bábätko to má nastavené inak. Napríklad moje deti prešli touto najzásadnejšou regresiou, pretože počas nej sa spánkové cykly menia tak, ako ich majú nastavené dospelí, úplne inak. U mojej dcérky sa objavila až po ukončenom štvrtom mesiaci. Dovtedy bola veľmi spavé bábätko a zrazu nevedela cez deň v kočíku bez pohybu spať dlhšie ako pol hodinu. Dlhé  bolo aj uspávanie na nočný spánok, ktorý však mala až na jedno kŕmenie nenarušený, začala však veľmi skoro nad ránom vstávať a od tohto momentu chcela byť neustále uspávaná na rukách. U mladšieho syna regresia začala o čosi skôr. Približne v čase, keď mal ukončené tri mesiace. Nikdy však nebol ukážkový spáč. Čiže som si túto zmenu veľmi nevšimla. Upozornil ma však na ňu dovtedy nevídaný polnočný plač. Jednoducho sa v noci zobudil a plakal. Tíšenie žiadnym možným spôsobom nepomohlo. Muselo to iba prejsť a plačom boli sprevádzane všetky jeho doterajšie regresie. Okrem dlhého zaspávania, plaču,  krátkych spánkov, skorého ranného vstávania však môže vášho drobca regresia potrápiť i dlhým nočným bdením či zníženou chuťou do jedla.

Ako sa s regresiou popasovať

Neexistuje spôsob ako predísť spánkovej regresii. Je to neodmysliteľná súčasť života bábätka a rodič sa musí zmieriť s tým, že v prvých 24 mesiacoch života jeho bábätka nastanú momenty zhoršenia spánku. Aby sa s ňou však dieťatko lepšie vysporiadalo je vhodné ho už po ukončenom štvrtom mesiaci života naučiť zaspávať samo a vytvoriť mu zdravú predspánkovú hygienu i denný režim. Spôsobov ako naučiť bábo zaspávať samo je mnoho a nemusí to znamenať, že ho necháte v postieľke vyplakať. Dnes už aj u nás funguje niekoľko spánkových poradkýň, ktoré vám ochotne pomôžu prejsť týmto procesom, pretože po prvej veľkej regresii v období medzi 4-6. mesiacom života do vašej detskej izby zavítajú ešte ďalšie štyri.

Regresia trvá niekoľko dní až týždňov

Dobrou správou však je, že každá spánková regresia má svoj začiatok aj koniec. Detičky, ktoré majú vhodné spánkové prostredie a návyky nimi vedia prejsť za niekoľko dní. Bábätka, ktoré však k spánku potrebujú veľa asociácií ako je napríklad dojčenie, nosenie na rukách či uspávanie na fitlopte sa ňou môžu potrápiť aj niekoľko týždňov. Dôležité je však v tomto období nestrácať trpezlivosť a zbytočne neskúšať nové praktiky v oblasti zaspávania, čím dieťatko ešte viac pomýlite a po ukončení regresie ho potom budete musieť odnaúčať od nevhodných spánkových návykov. Buďte mu len v tomto náročnom období na blízku, venujte mu vrúcne objatie a kopec lásky. V prípade, že máte dobre zvládnuté spánkové rituály, regresia odíde ani sa nenazdáte.

PREHĽAD SPÁNKOVÝCH REGRESIÍ

4-6. MESAČNÁ

Prvá veľká regresia spojená so zmenou spánkových cyklov. Dieťatko hľadá po uplynutí celého cyklu, ktorý zväčša trvá prvých 30-45 minút, ten istý spôsob, akým pôvodne zaspalo – napr. kočíkovanie, dojčenie, hojdanie na rukách.

8-10.MESAČNÁ

Táto regresia môže začať aj skôr. U môjho syna to bolo už v 7. mesiaci a je spojená so sedením, štvornožkovaním, stavaním sa nôžky. Niekedy je to však ťažké identifikovať, pretože niektorým deťom sa najskôr na pár dní zhorší spánok a až potom začnú rodičom predvádzať nové kúsky, ktoré im v noci nedovolili zažmúriť očká.

12.MESAČNÁ

Spája sa s chodením a môže mať rôzne prejavy od dlhého zaspávania, po nočné bdenie a krátke denné spánky.

18.MESAČNÁ

Táto regresia je pre dieťatko náročná nielen preto, lebo sa mu vyvíja reč, ale aj kvôli prechodu na jeden denný spánok, ktorý ak sa veľmi urýchli, tak v tomto období vie bábätko veľmi potrápiť.

24.MESAČNÁ

Odmietanie denného spánku alebo dlhé zaspávanie na denný spánok. Aj tento vek je však individuálny, u niektorých deti môže prísť skôr, u iných neskôr, moja dcéra tento stav zažíva až po 30. mesiaci života. Deti by však mali mať denný spánok, ktorý pokojne môže trvať len hodinku aspoň do troch rokov.