Podporte svoju obranyschopnosť aj počas jari. Stavte na tieto vitamíny

Jar je pre mnohých najobľúbenejším obdobím. Všetko okolo začína kvitnúť a po dlhých mesiacoch nepríjemne chladného počasia nás zohrievajú i prvé lúče slnka. Nesmieme však zabúdať na to, že po zimnom období je náš imunitný systém značne oslabený.

Vitamíny - golds.sk

Počas jari je najvyšší čas doplniť vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre naštartovanie obranyschopnosti organizmu. Dnes sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vás prevedieme radami a tipmi na podporenie imunitného systému. Veríme, že vám pomôžu a udržia váš organizmus v bezpečí pred nepozvanými návštevníkmi v podobe vírusov a baktérií. Vitamíny na imunitu pre mužov i dámy sa oplatí mať vždy po ruke.

Oplatí sa staviť na vitamíny C a D

Ak túžite svojmu imunitnému systému dopriať to najlepšie, stavte na vitamín C a vitamín D. Vitamín C je nepochybne dôležitá súčasť našej stravy – vedeli ste však, že je i významným antioxidantom a podieľa sa na syntéze kolagénových vlákien v organizme?
 

Čo je dôležité vedieť o vitamíne C:

• podieľa sa na znižovaní hladiny cholesterolu

• je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a kostí

• dôležitá látka pre hormonálny systém

• podporuje obranyschopnosť organizmu

• udržuje zdravé cievy i pokožku
 

Vitamín D je rovnako dôležitým prvkom. Hlavný problém tkvie v tom, že väčšina populácie v našich zemepisných šírkach trpí jeho akútnym nedostatkom – a to i napriek tomu, že v našej pokožke sa jeho časť syntetizuje. Vitamín D hrá dôležitú úlohu pri:

• je zodpovedný za metabolizmus vápniku v organizme

• nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému

• dôležitý prvok pre mozog a srdce

• stará sa o zdravie zubov a kostí
 

Pomôže vám i účinné spojenie vitamínov a minerálov

Pri správnej podpore imunitného systému je kľúčové staviť na vyvážený príjem aktívnych látok. Okrem vitamínov môžeme do tejto skupiny s čistým svedomím zaradiť i minerálne látky. Minerály sú dôležitou súčasťou enzýmov – katalyzátorov ovplyvňujúcich náš imunitný systém. Len veľmi málo ľudí si uvedomuje, že jednotlivé systémy organizmu nemôžeme vnímať oddelene. Nestačí podporiť len imunitný systém. Vitamíny na imunitu sú účinné, ale dôležitú úlohu zohráva i zdravé trávenie a minimálny stres. Jednoduchšie sa to však povie, ako urobí. Napriek tomu, ak dlhodobo trpíte problémami s oslabenou imunitou, skúste sa na svoj problém pozrieť komplexnejšie a nezameriavať sa len na imunitný systém, ale na svoj organizmus ako na celok.

Ak stavíte na účinné spojenie vitamínov a minerálov, môžete svojmu organizmu ponúknuť oveľa viac. Vitamíny na imunitunenahrádzajú pestrú stravu, a preto sa počas jarného obdobia skúste zamerať i na:

vyvážený príjem ovocia a zeleniny

staviť môžete i na čerstvé zeleninové šťavy (pozor neodporúčame džúsy, ktoré vo väčšine prípadov obsahujú len pridaný cukor)

zamerajte sa na častý pohyb (áno, i pohyb hrá dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému)

dostatočne sa vyspite (minimum predstavuje 6–7 hodín denne, spánok rozhodne neodporúčame podceňovať – je to čas, ktorý celý organizmus využíva na regeneráciu)

denne vypite aspoň 2 litre čistej vody (prípustný je i neosladený bylinkový čaj)
 

Vitamíny vo forme tabliet alebo sirupu?

V tomto okamihu je voľba len na vás. Sirupy vo väčšine prípadov predstavujú chutnú alternatívu tabliet a sú vhodné predovšetkým pre deti. Najlepšie vitamíny na imunitu predstavujú spojenie niekoľkých typov vitamínov, ktoré poskytnú vášmu organizmu všetko potrebné. Ak máte problém i so zvládaním stresu, odporúčame staviť na produkt, ktorý je obsahuje i horčík. Tento prvok je skvelý pre upokojenie podráždenej nervovej sústavy.