Tipy a triky, ako motivovať deti k čisteniu zubov

Každý z nás pozná benefity čistenia zubov, ale nemôžeme poprieť, že sa k nemu musíme často nútiť. Samozrejme, pri správnom čistení oplývame nádherným úsmevom a návštevy zubára sa scvrknú na pravidelnú zubnú prehliadku. Pri deťoch však táto motivácia nie vždy funguje a ak chceme u nich vybudovať správne návyky, musíme vynaložiť veľkú dávku úsilia. Dnes vám prezradíme obľúbené triky, ako u detí podporiť správne čistenie zubov.

1.      Vytvorte z čistenia zubov rituál

Motivácia k správnemu čisteniu zubov rozhodne nie je jednoduchá úloha. Ak chcete u svojich detí vytvoriť trvalý a udržateľný návyk, mali by ste za zamerať na pravidelné opakovanie. To sa však jednoduchšie povie, ako prevedie v skutočnosti. Odporúčame vám, vždy začínať s čistením zubov v rovnakú hodinu alebo po určite činnosti:

•     po skončení večernej rozprávky

•     po prezlečení do pyžamka

•     pred prečítaním večerného príbehu

2. Spravte čistenie zubov lákavé vďaka krásnym doplnkom

V tomto prípade je správnym krokom siahnuť po zubnej kefke, ktorá bude krásnou motiváciou, prečo si zuby vyčistiť. Pre deti sú už dnes dostupné i detské elektrické kefky v krásnych farebných prevedeniach a s nápaditými motívmi. Elektrická zubná kefka má presne nastavený interval, ktorý by mali deti dodržať pre správne vyčistenie zubov. Siahnuť môžete napríklad po elektrickej zubnej kefke s vesmírnym motívom a spojiť čistenie zubov s rozprávaním príbehov odohrávajúcich sa ďaleko od našej planéty.

3. Motivujte svoje deti vlastnými skutkami

Nie je žiadnym tajomstvom, že deti kopírujú skutky svojich rodičov. V prípade motivácie môžete staviť i na tento fakt – umývajte si zuby spoločne s deťmi a vytvorte tak zdravý návyk ešte jednoduchšie. Okrem toho môžete prvky na čistenie zubov (zubné kefky, zubnú pastu, medzizubné pomôcky) umiestniť tak, aby boli jednoducho dostupné a nebolo možné ich prehliadnuť.

Pravidelné čistenie zubov je u detí kľúčové. Zabezpečuje, že sa nebudú musieť obávať zubných kazov. Je to rozhodne návyk, ktorý je potrebné aktívne budovať